Choć sezon na to warzywo trwa długo, bo dojrzałe i zdrowe dynie mogą w odpowiednich warunkach leżeć nawet kilka miesięcy, to niektóre odmiany psują się dość szybko, dlatego warto je zamarynować lub zamrozić. Mrożenie miąższu jak najbardziej ma sens, ponieważ przechowywanie w ujemnej temperaturze nie wpływa na smak i kolor, chroni dynię przed działaniem bakterii oraz pozwala ją mieć pod ręką przez cały roku.
Mrożone kawałki dyni można potem wykorzystać dokładnie w taki sam sposób, jak w przypadku świeżego warzywa. Doskonale sprawdza się jako składnik warzywnych gulaszy, dań ryżowych albo purée do mięs, a rozgrzewający krem z intensywnie pomarańczowej dyni po prostu nie ma sobie równych. To, do czego wykorzystamy dynię z zamrażalnika, zależy przede wszystkim od naszej fantazji.
Pokrojony w średniej wielkości kostki miąższ dyni, jest znakomitym dodatkiem do gulaszów, zapiekanek, potrawek mięsnych oraz wypieków. Z niewielkich kawałków można przygotować znakomite ciasto – szarlotkę dyniowo-jabłkową, wyróżniającą się nie tylko wyśmienitym smakiem, lecz również piękną, intensywnie pomarańczową warstwą owocową. Całości dopełnia cienki spód z kruchego ciasta oraz chrupiąca kruszonka, oprószona przesianym przez sitko cukrem pudrem.
Aby móc przygotować te wszystkie pyszności z dyni, wystarczy ją zamrozić w odmierzonych porcjach. Umytą i wysuszoną dynię należy pokroić na kawałki i pozbawić części wnętrza z pestkami. Następnie trzeba usunąć skórkę, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przesypać do woreczków. Do pakowania dyni i innych produktów warto użyć zgrzewarkę próżniową, dzięki której żywność będzie szczelnie zamknięta i nie wchłonie zapachów innych produktów. Tak spakowane kostki dyni można przechowywać w zamrażarce nawet do roku.
Jeśli lubimy przygotowywać kremową zupę dyniową, delikatne placuszki i ciasto ucierane, możemy miąższ zamrozić po starciu na średniej grubości oczkach tarki bądź zmiksowaniu. Przygotowaną w ten sposób dynię najlepiej przełożyć do specjalnych plastikowych pojemników nadających się do mrożenia. Warto pamiętać, by nie przechowywać mrożonych produktów w szkle, ponieważ pod wpływem rozszerzania się wody w ujemnych temperaturach może dojść do pęknięcia naczynia.
Doskonałym pomysłem na zrobienie zapasów z dyni na zimę jest jej zamrożenie po wcześniejszym upieczeniu. Wystarczy pokroić miąższ w paski, ułożyć na papierze do pieczenia skórką do dołu i pozostawić warzywo w nagrzanym piekarniku na około 30 minut. Po tym czasie miękki miąższ z łatwością będzie dawał się oddzielić od skórki. Upieczoną dynię warto zmiksować na gładki krem i przełożyć do woreczków lub pojemników na mrożonki. Kiedy tylko przyjdzie nam ochota z dyniowego purée możemy przygotować rozgrzewającą zupę krem, delikatne naleśniki albo przepyszny koktajl dyniowo-jabłkowy.